PATRIMONIU VEDETA
Un proiect de restaurare clasica poate readuce la viata spatiul privat al acestei gradini. Unul dintre cele mai importante argumente care a venit in sprijinul protejarii, conservarii dar mai ales al restaurarii arhitectural-peisagistice l-a reprezentat reconfigurarea imaginilor istorice si a atmosferei specifice care a definit gradina de-a lungul timpului.
In urma analizelor si a studiilor s-au identificat exemplare de vegetatie batrana ce par a fi facut parte din amenajarile de sfarsit de secol al XIX-lea. In acest sens putem mentiona exemplarele de ginko biloba, taxus bacata care incadrau zona de peluza, dar si prezenta unor specii de arbori foiosi cum ar fi : castan, tei, care pe baza unor masuratori dendrometrice ar avea in jur de 110-130 ani.
Impreuna cu informatiile din surse de arhiva s-a compus proiectul de restaurare peisagistica care propune recuperarea imaginii intregului ansamblu arhitectural si peisagistic. Pentru aceasta gradina s-a ales restaurarea peisagistica prin pastrarea elementelor intiale ale gradinii cum ar fi trama circulatiei, zonele plantate si exemplarele vegetale valoroase din situ.